AN EXPERIMENTAL LOW CARBON HOUSE

Studio BAD are working on a feasibility for the National Centre for Joint International Research of Low Carbon Green Buildings at Chongqing University, one of the leading higher education schools in China. The university gave us a brief to look into a feasibility design for a new ‘Lab House’ for Huzhou, a city located on by Lake Tai (the third largest freshwater lake in China) and just over 90 miles to the west of Shanghai.

The brief was to create a British style contemporary house, that delivers a low carbon sustainable dwelling, responding to the major challenge of our age, the climate change emergency. Each of the design concepts have unique ways in which to meet these criteria.

Our initial ideas have taken the traditional idea of a British dwelling and used these as drivers for concepts, putting great importance on the quality of space and light within. The three concepts include a Courtyard House, a Gable House and a Great Hall House. Each design idea delivers a piece of 21st contemporary architecture with British styling, delivered suitable for the existing context. Read our blog post for more details on the project.

The designs are fundamentally low energy, low carbon, sustainable solution for the site condition. We have employed fabric first solutions to the designs, including naturally insulating materials, concrete floors to act as a heat sink, height levels of insulation and U values, cross ventilation, solar shading, designed for solar gain and draught lobbies. Adding technology to enhance the design, such as rainwater storage and attenuation, bio mass, ground source heat pump.