LOW LEVEL ADDITION

Studio BAD were invited to complete a feasibility study and concept designs for a Victorian farmhouse in need of enhancement. Sedum House redevelopment looks to extend and upgrade a listed Victorian farmhouse located in rural Berkshire, near Reading.

Our design includes a contemporary, low level and linear one-storey addition which runs west to east, perpendicular to the existing dwelling. The design is a simple form, touching the existing building lightly, with a very contemporary design juxtaposition to the original Victorian architecture. The simple form features two concrete slabs, running in parallel, with one acting as the base of the house and the second as the roof. The base slab juts out from the house on one side, creating a secluded porch that offers stunning, sheltered views across the rural site.

The materials are selected to create a contemporary feel to the extension, with large glazing and simple openings. The extension is clad in dark timber, the use of cladding on the exterior brings the home into dialogue with the rural surroundings.

A green sedum roof will be installed on the new addition to the home, helping to merge the new building into the landscape and also helping to meet the sustainability requirements of the new building.

Practice : Studio: B.A.D Architects

Time Scale: September 2020 – Ongoing

Budget: Undisclosed

Location: Berkshire

Client: Private

Projects